Solar-powered timber home in Chile embraces ocean views

Earlier this year, Chilean architecture firm Cristobal Vial Arquitectos completed Casa Rural #01, a solar-powered holiday home oriented for views of the Pacific Ocean and optimal passive solar conditions. Located just outside the coastal town of Matanzas in Navidad, the building was designed for a reduced environmental footprint, from the use of elevated foundations that minimize site impact to the rooftop solar panels that meet all of the home’s electrical needs.

a rectangular house with windows atop a hill

Set atop hilly remote terrain high in the pine-studded mountains, Casa Rural #01 marks the first home to be constructed within a new housing development. Conceived for a single family, the modestly sized building embraces the outdoors with its framed views and material palette. The structure is built entirely of dimensioned wood with structural insulated panels (SIPs) and is topped by a metal butterfly roof with solar panels. 

the front of a house with wood facade and windows

Inside, Casa Rural #01 measures 60 square meters and is organized as three modules, all of which open up to an exterior west-facing terrace. The house includes three bedrooms, an open-plan living room with a kitchen and dining area, and a bathroom. The interior spaces are minimally dressed and wrapped entirely of timber with the roof timber elements exposed. 

Related: This elevated prefab home in Chile takes in striking volcano views

living area of a house with wood accents and windows letting in natural light

“The proposed volume is proposed longitudinally in favor of the slope,” explains the architects in a project statement. “That is why a modulation of three separate volumes is solved, which organize the public, private (children) and private (adults) program. The separation of these volumes is done through two cuts that allow having the north-south domain of the land in which it is located. In order not to lose the continuity of these, a broken gable roof is proposed, as an envelope, which seeks to dialogue with the existing slope and at the same time marks what is the circulation space within it and the opening towards the views.” 

+ Cristobal Vial Arquitectos

Images via Cristobal Vial Arquitectos

Source link

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *